Selecteer een pagina

Veel mensen denken er wel eens aan om een eigen blog of website te beginnen om verschillende redenen. Bijvoorbeeld om gedachten te delen of om mensen te helpen. Daarnaast is een blog een must-have om hoog in zoekmachines te komen zoals Google en Bing. Dit is een onderdeel van zoekmachineoptimalisatie of SEO (search engine optimization).

  • Hoe begin je een blog?
  • Is dit veel werk?
  • Hoe lang gaat het duren?
  • Wat kost het?

Dit zijn enkele vragen die ik vandaag zal beantwoorden. Het beginnen van een blog is een stuk simpeler dan velen denken.

We delen het proces op in 3 stappen:

  1. Webhosting en domeinnaam
  2. Installatie WordPress
  3. Je eerste blog bericht

Stap 1: Webhosting en domeinnaam

In het kort; de webhosting is een belangrijk deel van de website. Dit is de server waarop de website komt te staan. Een server is simpel gezegd een computer waar de website op komt te staan. De server zorgt ervoor dat de website verbonden word met het internet en dat bezoekers op je blog of website kunnen komen.
Een juiste webhost kiezen voor je blog is niet altijd simpel. De server kan net zoals een normale computer slomer worden. Daarnaast zijn duurdere computers een stuk sneller dan goedkopere computers. Betekend dit dat je een dure webhost moet kiezen? Nee.
Onze persoonlijke favoriet en de webhost waar wij onze website ook op hosten is Siteground. Naast de prijs/kwaliteit verhouding zijn wij ook enorm enthousiast over de support die hun leveren. Dit is dan ook onze aanrader.

Een webhosting pakket aanvragen bij Siteground is enorm simpel. We zullen het even voor doen.

a. Klik op deze link om naar de website van Siteground te gaan.
b. Ga naar WordPress Services en klik op WordPress Hosting.
c. Scroll naar beneden en kies je pakket. Om te beginnen raden wij het StartUp pakket aan. Klik op ‘GET STARTED’ om verder te gaan.
(klik op foto om te vergroten)
Eigen blog beginnen

 

d. Kies een domeinnaam zoals www.mijnblog.nl en in ons geval www.proxicoblog.nl. Klik daarna op ‘Proceed’. Je krijgt een gratis domeinnaam bij je hosting pakket!
(klik op foto om te vergroten)
Kies een domeinnaam

e. Vul de gegevens in. Kies ‘Personal’ voor persoonlijk gebruik. Kies ‘Business’ voor zakelijk gebruik.
f. Kies je betalingsmethode. o.a. iDeal, Paypal of creditcard.
g. Vink aan “I confirm that I have read and agree to the SiteGround Terms of Service.”
h. Klik op ‘Pay Now’ en voltooi het betalingsproces.
(klik op de foto om te vergroten)
Gegevens invullen

 

 Stap 2: WordPress installatie

Nu de webhosting voltooid is kunnen we beginnen aan de installatie van het CMS. Het CMS oftewel Content Management System is het systeem dat we gebruiken om de website te bouwen, ins ons geval is dit WordPress.

a. Ga naar de website van Siteground en klik op ‘Login’ rechtsboven van de pagina. Vul je gegevens in die je in een mail van Siteground hebt ontvangen.
b. Nu je ingelogd bent klik je op ‘My Accounts’. Bovenaan zul je een oranje knopje zien met ‘Go to cPanel’. Klik hier op en ga verder (‘Proceed’).
(klik op foto om te vergroten)
Ga naar cPanel

c. Nu zit je in het cPanel (control panel). Hier vind je alle informatie en tools voor je hosting pakket maar hier gaan we ons nu niet in verdiepen. Iets naar beneden zul je een kopje ‘WordPress Tools’ zien. Hier onder staat een icoontje met ‘WordPress Installer’. Klik hier op.
Installeren van WordPress

d. Nu zit je in het installatiescherm voor WordPress. Klik op het eerste kopje ‘Install’. Nu moeten we de gegevens invullen.
Choose protocol kan blijven staan.
Choose domain kun je aanpassen als je bijvoorbeeld de website op een subdomein wilt hebben of als je meerdere domeinnamen aan je Siteground account gekoppeld hebt. Kies het domein waar je je Blog op wilt installeren.
Bij Site settings kun je de naam van de site en de omschrijving van de site instellen. Dit is later gemakkelijk te veranderen.
Bij Admin account kiezen we de username, wachtwoord en email voor het Admin account.
Admin username kan bijvoorbeeld je naam worden. In ons geval is het Admin. Het wachtwoord laten we compleet aan jou over.
Admin email is het email adres waar je notificaties op wilt ontvangen.
Kies de taal van je administratiepaneel en de website. Standaard staat dit op Engels. Kies Dutch als je het administratie gedeelte en de website zelf in het Nederlands wilt hebben.
Controleer de gegevens en klik dan op ‘Install’
(klik op foto om te vergroten)
Het instellen van de gegevens

 

 Stap 3: Je eerste blog bericht

Nu de WordPress installatie voltooid is kunnen we beginnen aan de blog. Na het installeren heb je een linkje gekregen. Als je deze niet meer op je scherm hebt kun je deze vinden in je email.
Je website is te vinden op http://jouwdomein.nl en het administratie gedeelte is te vinden op http://jouwdomein.nl/wp-admin
a. Ga naar het admin gedeelte en log in met de inloggegevens die je hebt ingevuld.
Voer je inloggegevens in

b. Nu zit je in het administratie gedeelte van je website / blog. Het is nu tijd om je eerste blog bericht te schrijven!
Links in je admin panel zie je berichten staan. Ga hier naar toe en klik op Nieuw Bericht.
09c9771ce9014a0f6651ad7a7a2540e4
c. Voer de titel in van je eerste blog post. Wij hebben gekozen voor: “De eerste en zeker niet de laatste”
De titel kan gezien worden door al je bezoekers. Daarnaast heeft dit ook invloed op het SEO (meer hierover in een later deel).
d. Het vak daaronder is waar de inhoud komt van je blog post. Dus schrijf er op los!
f. Aan de rechterkant zien we een ‘Categorieën’. Klik op ‘Nieuwe categorie toevoegen’. Geef je categorie een naam, bijvoorbeeld ‘nieuws’. Klik daarna op categorie toevoegen.
g. Nu je alles hebt ingevuld, lekker hebt geschreven en wilt dat je eerste blog post online komt te staan, klikken we op ‘Publiceren’, rechts bovenaan.
(klik op foto om te vergroten)
Je eerste bericht

Gefeliciteerd, je eigen blog staat online en je eerste bericht is gepubliceerd! Maar nu wil je hem graag bekijken. Klik bovenaan op bericht bekijken en je zult belanden op de pagina.

Klik hier om je bericht te bekijken

Heb je vragen of opmerkingen, wensen of klachten? Laat het ons weten via ons contactformulier.

Dit was ons eerste deel van “Begin je eigen blog”.
Volgende keer gaan we verder in op het aanpassen en personaliseren van je blog. Daarna zullen we je helpen met het verbeteren van je SEO (zoekmachine optimalisatie).

Wil je een eigen blog beginnen en 25% korting op je hosting bij Siteground? Klik dan op deze link.